Vallikivi vai muurikivi?

Muurikiveä kutsutaan usein myös nimellä vallikivi. Useita eri nimityksiä käytetään, kun puhutaan muureista. Tässä artikkelissa nimitystä käytetään kuvaamaan vain sellaisia muurikivä, joissa on pystyreiät mahdollista betonivalua varten. Vallikivillä voidaan rakentaa kestäviä ja näyttäviä ratkaisuja rinnetonttien porrastamiseen, sekä yksityiskohtia ja kokonaisuuksia pihapiiriin. Vallikivistä rakennat helposti myös kukkapenkit, istutusalustat, vallit, aidat ja suoja-aitaukset. Pakkasenkestävä, läpivärjätty betonikivi sallii värivalinnan useista vaihtoehdoista.

Valli- eli muurikivet tekevät pihasta ilmeikkään ja lisäävät sen käyttötilaa. Vallikivi on helppo ja toimiva ratkaisu, kun tehdään eri tasoja puutarhaan ja kadun varsille tontin reunaan. Muurikivillä penkereistä tehdään tukevia ja istutukset pysyvät paremmin niille varatuilla alueilla. Haastavasta rinnepihasta saat vallikivillä näyttävän, monitasoisen kokonaisuuden. Vallikivellä elävöität myös tasamaatontteja: voit jakaa pihasi vallikivillä eri käyttötarkoituksen mukaisiin vyöhykkeisiin.

Vallikivi soveltuu parhaiten suorien, suorakulmaisten ja loivasti kaartuvien muurien rakentamiseen.

Muuri-/vallikivien rakenne ja käyttö

Vallikiviä ovat reiällinen normaalikivipari ja umpinainen kansikappalepari sekä reiällinen ja umpinainen päätykivi. Vallikivipari muodostuu täyskivestä ja "perhosesta" eli pienemmästä välikivestä. Yhden kiviparin etenemä eli hyötypituus on 660 mm. Korkeus on 150 mm ja leveys 250 mm. Muurirakenteen kulmat ja kaaret tehdään normaalikivipareilla. Kaarevuussäde vaihtelee kivistä riippuen – Lammin Betonin muurikivillä pienin mahdollinen kaarevuussäde on 3 m. Muurikivien lohkopinta antaa niille näyttävän ulkomuodon.

Päätykiviä käytetään muurin päissä, viimeistelemässä pystysuorat päät tai useamman kerroksen korkuiset porrastukset muurin yläpinnassa. Reiällisiä päätykiviä käytetään alempiin kivikerroksiin ja umpinaisia päätykiviä ylimpään kerrokseen kansikiven kanssa. Kansikivellä muurin ulkonäkö viimeistellään. Kansikivi seuraa mitoitukseltaan normaalikiviä. Kansikivi on rakenteeltaan kevennetty, jolloin kannen puhkaiseminen läpivientiä varten onnistuu helposti käsityökaluilla kuten vasaralla. Läpivientiä tarvitaan esimerkiksi putoamissuojauksen aitatolpan kiinnittämiseksi. Kansikivi voidaan kiinnittää ohutsaumalaastilla tai polyuretaanipohjaisella liimavaahdolla paikalleen, varsinkin yleisölle avoimissa kohteissa ilkivallan välttämiseksi.

Suosituksemme valamattoman muurin maksimikorkeudeksi routimattomalla murskepohjalla on 75 cm. Muurit korkeudeltaan 50 cm - 75 cm suositellaan täytettäväksi sepelillä/soralla. Siitä korkeammat muurit vaativat alleen betonianturan ja betonivalun terästyksineen. Maksimikorkeudeksi suosittelemme kolmea metriä. Korkeissa yli 70 cm muureissa tulee huolehtia myös putoamissuojaus kuntoon. Tähän tarkoitukseen on kehitetty valmis ja tukevan teräksinen aitaratkaisu nimeltään Dice.

Lue lisää muurikivistä »