Pihakivetys luo betonista ympäristötaidetta

Pihakivetys viimeistelee pihan kulku- ja oleskelualueet. Yhdistämällä eri kokoisia, muotoisia ja värisiä kiviä luot mielenkiintoisen pihan. Ladontamalleja löytyy aina yksinkertaisista hyvinkin monimutkaisiin sommitelmiin asti. Katso esimerkkejä ladontamallit -linkistä. Pihakivetyksen väri kannattaa valita talon väritykseen sopivaksi. Värivaihtoehtoja on runsaasti: Valmiiden varastovärien lisäksi kivet on mahdollista tilata myös läpivärjättyinä haluamaasi sävyyn. Väri elävöittää pihakivetystä ja tekee siitä persoonallisen. Pienillä alueilla kannattaa kivetys toteuttaa korkeitaan kahdessa värissä, jottei lopputuloksesta tulisi levoton. Ladonta eri malleihin ja kaarevien muotojen vuorottelu suorien linjojen kanssa elävöittävät piha-alueita.

Pihakivetys on monipuolinen ja hyödyllinen

Pihakivetystä käytetään esimerkiksi pihakäytävillä ja -teillä, autotallin edustalla, auton kääntöpaikalla ja pysäköintialueella ja terassin ja grillialueen pohjan päällystämiseen. Myös kodin huoltoalueiden – kuten tomutus- ja pyykinkuivaustelineen sekä jätesäiliöiden – alustat pinnoitetaan usein puhtaanapidon parantamiseksi ja mukavuussyistä. Pihakivetys kaunistaa myös alueet, joilla kasvit eivät viihdy – esimerkiksi varjoisat pohjoispihat.

Sokkelin ympärillä pihakivetys, pohjustettuna ilmavalla sora-aineksella, auttaa eliminoimaan kosteusongelmia, kun kasvillisuus ei pääse ulottumaan talon seinärakenteisiin asti. Näin myös nurmikon leikkaaminen on helppoa, kun seinän viereen ei jää ruohotupsuja. Sokkelin vierustassa voidaan käyttää myös pyöreitä luonnon mukulakiviä tai seulanpääkiviä, mikäli kivien väliset raot saumataan umpeen.  

Sisääntuloalueilla pihakivetys luo kodillesi viehättävän "käyntikortin" ja helpottaa kotisi siistinä pitämistä estämällä likaa ja hiekkaa kulkeutumasta sisätiloihin.

Pihakivetykset patiolle ja terassille

Pihakivet ovat ihanteellinen pinnoitus patioille ja terassitasanteille. Pihakivipatio tai -terassi toimii kesäaikaan ylimääräisenä oleskelutilana, jossa voi harrastaa ja viihtyä erilaisten aktiviteettien parissa. Pihakivetyksen ansiosta lumi sulaa keväällä nopeasti ja syksyllä kivipinta pysyy sulana pitkään. Sateen jälkeen kivet kuivahtavat  nopeasti, vähentäen pölyä ja viimeistellen talon ympärillä olevan pihamaiseman. Kivetys on myös helppo pitää puhtaana.

Grillipation kivipinta kannattaa suojata rasvaroiskeilta. Kysy kivimyyjältäsi erityisistä kivetyksen suoja-aineista, joilla betonikivipinnan päälle saadaan likaa hylkivä ja puhtaanapitoa helpottava kalvo. Suoja-aineen voi levittää esimerkiksi telalla puhtaalle ja kuivalle kivetykselle.

Pihan kestävät kulkureitit

Kulkureitit kannattaa suunnitella jo ennen kaivuiden alkamista, jolloin niiden pohjat voidaan tehdä kustannustehokkaasti rakennuksen pohjatöiden yhteydessä. Näin käytäviä voidaan hyödyntää jo rakennustyön aikana.

Pihapolkujen päällysteeksi kivet ovat erinomainen ratkaisu. Kävelypolkujen ei tarvitse olla leveitä. 0,5–1,2 m:n leveys riittää pihapoluille. Pihakivetys tarjoaa myös kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen autotallin edustalle, autokatoksen pohjaan, kääntöpaikalle, pysäköintialueelle ja pihatielle. Kivetys helpottaa kulkureiteillä lumen luontia, kun alusta on tasainen, eikä kola tai aura osu koko ajan pieniin kiviin. Pihakivetyksen paksuudeksi useimmilla kotipihan alueilla riittää 6 cm, joka riittää kantamaan henkilöauton ja myös satunnaisen kuorma-autoliikenteen painon.
 

Reunakivillä kestävä, ryhdikäs pihakivetys

Betoniset reunakivet ryhdistävät pihakivetyksen ja viimeistelevät sen ulkonäön. Tuetut reunat pitävät pienimmätkin kivet paikoillaan, eikä kivetys lähde purkautumaan. Yleisimmin käytetty reunakivi on maahan upotettava malli, jonka lyhyen pituuden ansiosta voidaan rajata myös kaarevaa reunaa. Reunakivet ovat yleensä pihakiviä korkeampia, jolloin ne estävät nurmen juurakon leviämisen pihakivien alle. Reunakivien lisäkorkeudella pystytään myös tasaamaan kivetyksen ja nurmen mahdollista korkoeroa. Betoniset reunakivet sopivat myös istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon reunustamiseen.

Pihakivetys nostaa kotisi arvoa

Rakennettu tai maisemoitu piha nostaa kiinteistön hintaa muutamasta prosentista jopa yli 15 % eri maissa tehtyjen tutkimusten mukaan. Arvonnousun kannalta keskeisimpiä ovat oleskelu- ja sisääntulopiha. Pihan hyvä kunto ja siisteys ovat ominaisuuksista tärkeimpiä, ja painopistealueina mainitaan useimmin pihakivetys ja istutukset.

Luonnonkivistä tai korkealaatuisesta betonista valmistettu pihakivetys pysyy uudenveroisena, kun se on oikein perustettu ja asennettu ja kun se pidetään puhtaana. Lehtien ja roskien harjaus sekä silloin tällöin tehty vesipesu pitävät kiveykset siistinä. Likatahrat kannattaa puhdistaa välittömästi, tarvittaessa puhdistusaineella tai painepesurilla. Kysy neuvoa pihakivimyyjältäsi.

Lue lisää pihakivetyksestä ja reunakivistä »