Kellari - paras perustusvaihtoehto

Perustus on tehtävä kaikenlaisiin taloihin, olipa kyseessä puu-, hirsi- tai kivitalo. Tontista riippuen kyseessä voi olla matalaperustus maanvaraisella tai tuulettuvalla alapohjalla, mutta perustukseksi voi yhtä helposti tehdä myös kellarin. Kellariperustukseen päädytään usein tontin koon, maaston, tilantarpeen ja kaavaehtojen perusteella. Kellari voi olla osakellarin tai kokokellari, joka rakennetaan kokonaan tai osittain maan alle. Esimerkiksi rinnetontilla kellari antaa paljon uusia mahdollisuuksia. Kellari onkin kustannustehokas tapa rakentaa taloon lisätilaa kokonaisen kerroksen verran.

Vain mielikuvitus rajana - vapautta suunnitteluun

Kun mietit, millaisia tiloja kellariin haluat, voit päästää mielikuvituksesi valloilleen. Kellari on oiva paikka pelihuoneelle, mediahuoneelle tai vaikkapa kotikylpylälle. Kellarissa voi olla työpaikkasi: toimisto tai käsityöverstas. Kodinhoito ja pyykkäys on helppo sijoittaa kellariin, pois asumisen tieltä. Kellarikerrokseen voidaan sijoittaa myös rentoon oleskeluun soveltuva takkahuone, jossa on mukava viettää aikaa vaikkapa saunan jälkeen.

Parhaimmillaan kellari on paljon enemmän kuin kylmä tai puolilämmin varastotila. Huolella suunniteltu ja toteutettu kellari antaa kotiisi lisätilaa, jonka käytössä vain mielikuvitus on rajanasi: valueristeharkoilla toteutetussa kellarissa väliseiniä ei välttämättä tarvita, joten kellarin neliöt voit suunnitella hyvinkin vapaasti. Jos joskus päätät myydä talosi, se myös lisää talosi jälleenmyyntiarvoa.

Luja ja turvallinen kellari omakotitaloon

Kellari on vaivaton ja kustannustehokas rakentaa ja se sopii hyvin myös omatoimirakentajalle. Kivinen kellarikerros on palamaton, kosteudenkestävä ja radon-tiivis. Valuharkoista toteutettuna se on lujarakenteinen, eikä siksi välttämättä tarvita erillisiä väliseiniä ulkoseiniä tukemaan. Tämä sallii vapauden tilasuunnitteluusi. Kellari on myös energiatehokas – sillä on erinomainen lämmöneristävyys, tiiviys ja massiivisuus.

Kellari on helppo rakentaa

Eristemuottiharkot ovat käytettävyydeltään monipuolisia, mittatarkkoja, paloturvallisia, lahoamattomia sekä sään- ja pakkasenkestäviä, ja sopivat siksi Suomen vaativiin oloihin. Eristeharkoista on helppo rakentaa. Kivet ladotaan päällekkäin ilman laastia. Ladonnan yhteydessä asennetaan kiven valuonteloihin raudoitus, sekä erilaiset putkitukset, kaapeloinnit ja rasiat. Lopuksi rakenne valetaan. Lopputulokesna on luja, yhtenäinen ja saumaton seinärakenne. Yksinkertaisen työtekniikan ansiosta eristemuottiharkot soveltuvat yhtä hyvin niin ammattilaisen kuin omatoimirakentajankin käyttöön.

Kiviseinä toimii erinomaisena pinnoitusalustana sekä sisä- että ulkoseinissä. Kiinnitysten ja ripustusten asentaminen onnistuu suoraan kiviseinään ilman erillisiä tukia, mikä helpottaa etenkin kalustus- ja sisustusvaiheita.

Lue lisää eristemuottiharkoista »