Monipuoliset betonilaatat sopivat kaikkiin pihoihin

Betonikivet ja -laatat ovat lujia, mittatarkkoja ja kulutusta sekä säärasitusta kestäviä. Yleisimmin ne ovat suorakaiteen muotoisia ja sivumitoiltaan vaihtelevan kokoisia. Betonilaattojen paksuudet vaihtelevat välillä 40–80 mm. Noin 60 mm paksuiset laatat sopivat yleisesti kantavuudeltaan pihojen eri käyttötarkoituksiin ja kantavat normaalit pihan henkilö- ja kuorma-autot. Raskaammin liikennöidyissä kohteissa, kuten linja-autoasemilla ja kuljetusliikkeiden terminaaleissa suositellaan käytettäväksi 80 mm paksuja betonikiviä.

Suorakaiteen muotoiset kivet toimivat hyvin yhteen eri kokoja sekoitettaessa. Valitsemalla toisiinsa yhteensopivia laattasarjoja voidaan muodostaa monimuotoisia ladontakuvioita.
Betonikiven perusvärit ovat harmaan eri sävyt, mutta niitä valmistetaan myös väripigmentillä sävytettynä. Sävytetyt kivet voivat olla joko pintavärjättyjä tai läpivärjättyjä, joista läpivärjätyt kivet säilyttävät värinsä huomattavasti pintavärjättyjä paremmin. Elävyyttä pihakivetyksiin saadaan yhdistelemällä eri värejä ja muotoja keskenään erilaisiin ladontakuvioihin. Betonikivet sopivat hyvin yhteen myös luonnonkiven ja muiden materiaalien kanssa.

Katso esimerkkejä ladontamalleista täältä »

Betonikivet kestävät myös ajotiellä

Betonikivestä tehty päällyste kestää kovaa kulutusta ja kuormitusta betonilaattapäällystettä paremmin, sillä laattapäällysteissä laatat eivät lukitu toisiinsa. Jos betonilaattapäällystettä rasittaa ajoneuvoliikenne, on sen alusrakenteet suunniteltava ja toteutettava huolellisesti. Raskaan ajoneuvoliikenteen alueille laattoja ei suositella. Ajoneuvoliikenteen alueilla laatan paksuuden tulee olla vähintään 80 mm ja sivumitan alle 400 mm. Asennuksessa tulee käyttää juoksulimitystä ja kapeaa saumaa. 

Betonituotteet pihan eri käyttökohteisiin

Pihapiirin eri alueille on olemassa runsas valikoima erikoistuotteita. Esimerkiksi nurmikivet tai reikäkivet ovat betonikiviä, joiden saumojen väliin tai itse kiviin on jätetty kohtia, joissa nurmikko voi kasvaa. Käyttökohteena ovat esimerkiksi penkereet ja parkkialueet. Nurmikivistä tehty päällyste läpäisee vettä, mikä vähentää veden myös lammikoitumista sateella. Betonista tehdään myös vesikouruja pintavesien pois johtamiseen. Myös puutarhan porraselementit, pöydät ja penkit sekä kasvien ja puiden istutusastiat voivat olla betonia.

Lue lisää erilaisista betonituotteista pihaan »
 

Betonikivien asennus

Betonikivet ja betonilaatat asennetaan lähes poikkeuksetta käsin. Huolellisesti toteutetut yksityiskohdat viimeistelevät lopputuloksen. Betonikivien ja -laattojen asennus on ammattitaitoa vaativaa käsityötä.

Asennustyön helpottamiseksi kivien pystypinnoissa on usein asennusnystyrät, joilla saadaan 2–3 mm:n saumarako. Se mahdollistaa tietyn painuman ilman vaurioita. Laattojen asennuksessa voidaan käyttää myös 3–10 mm:n saumaleveyttä. Laattoja ei saa asentaa puskusaumaan, koska alustan painuessa epätasaisesti reunat voivat lohjeta.
Kulkuväylillä asennushiekan päälle asennettavien laattojen paksuuden tulee olla vähintään 50 mm. Tätä ohuemmat laatat asennetaan alusbetonin päälle, jonka alla on kantava betonirakenne. Jos laattoja käytetään rinnakkain betonikivien kanssa, on suositeltavaa käyttää saman paksuisia tuotteita.

Betonikiven ominaisuuksia

Betonikivillä ja -laatoilla on hyvä kantavuus, ja toisaalta myös joustavuus alustan muodonmuutoksille (alustan painumat, routanousu yms.) Niillä on hyvät kitkaominaisuudet myös talvella ja ne heijastavat hyvin valoa.

Betonikivien ja -laattojen mekaaninen kestävyys on hyvä. Niiden kestoikä tavanomaisissa käyttökohteissa arvioidaan olevan noin 50 vuotta. Purettu, ehjä kiveys voidaan käyttää uudelleen, ja materiaali on myös helppo kierrättää (murskaus ja käyttö esim. täytemateriaalina).

Lue lisää yrityksemme betonikivistä ja -laatoista täältä »